chesterfield bank

Over het mysterie van het succes van de Chesterfield zetels

Waar precies de naam Chesterfield zetel vandaan komt, is niet echt bekend. Er bestaan nog altijd discussies over. Het is wel bekend dat dit type van zetels ontstaan is in Engeland en dateert uit eind 18e eeuw. Een Chesterfield wordt gekenmerkt door de capitonnage van de zitting en de leuningen. Vaak hebben ze ook aan de voorzijde een genagelde afwerking. Ondertussen bestaan er al heel wat varianten op deze zetels, maar ze zijn nog altijd zeer herkenbaar.

Een Chesterfield: kitsch, ouderwets of juist trendy?

Door de jaren heen heeft de Chesterfield bank zowel voor- als tegenstanders gehad. In bepaalde perioden was deze bank enkel voor de hogere klasse bestemd. In een ander tijdperk werd hij als ouderwets beschouwd en vond bijna niemand hem meer aantrekkelijk. In de huidige tijd is een Chesterfield bank gewoon hip. Als je een Chesterfield bank in je woonkamer plaatst, zal niemand je nog ouderwets of hautain noemen. Je krijgt enkel waarderende blikken, wees daar maar zeker van.

Een Chesterfield zetel naar jouw eigen smaak

Oorspronkelijk werd dit type van bank enkel in leder uitgevoerd. Tegenwoordig kun je een zetel kopen en zelf je keuze maken uit tientallen stoffen. Dit maakt het uiteraard makkelijker om je Chesterfield in te passen in je interieur. Naast de stof kun je ook kiezen voor het Chesterfield-‘gehalte’. Ga je voor een zetel waarvan zowel zitting, rugleuning en armleuningen gecapitonneerd zijn? Of wil je enkel een kleine toets van de ‘diamonds and buttons’ zoals ze door Chesterfield genoemd worden? Het kan perfect!

Oorspronkelijk zijn Chesterfield zetels twee- of driepersoonszetels. Nu vind je ook makkelijk een eenpersoonszetel in deze stijl. Of wat dacht je van hoekzetels in dezelfde gecapitonneerde stijl? Ook dergelijke uitvoeringen zijn te verkrijgen. Je kunt zelf je hoekzetel of loungebank samenstellen uit de elementen die jij kiest. En het gaat nog verder! Ook hockers en rugkussens vind je in dezelfde uitvoering als je Chesterfield zetel. Veel of weinig Chesterfield-gehalte? Aan jou de keuze!

Waarom Chesterfields zo populair zijn

De oorspronkelijke Chesterfields waren gekend om hun uitzonderlijk comfort. En daar houden de huidige producenten zich zoveel mogelijk aan. De vering moet aan bepaalde normen voldoen, namelijk stevig ondersteunen maar toch comfortabel aanvoelen. De armleuningen moeten zacht aanvoelen zodat je ook languit op je zetel kunt liggen. Deze eisen van comfort, samen met de luxe uitstraling maken dat de Chesterfields terug meer en meer populair worden.