succesvol-worden-boeken

Dit zijn de boekentips van Bill Gates

Bill Gates bouwde uit het niets zijn bedrijf Microsoft uit tot de absolute marktleider in de wereld op het gebied van computers. Voor hem waren belangrijke stappen naar succes het lezen van veel boeken. Door het lezen van veel boeken over succes stapelt de kennis zich op, waardoor beslissingen nemen makkelijker wordt. Bill Gates kent de weg naar succes: hij sluit zich soms een week op om alleen maar boeken te lezen. Hieronder vier van zijn boekentips!

De rit van mijn leven

In De rit van mijn leven vertelt Bob Iger, die vijftien jaar CEO was van The Walt Disney Company, wat er allemaal komt kijken bij het leiden van een groot bedrijf. Dit is volgens Gates een kort en leesbaar boek boordevol inzichten over de weg naar succes. Gates was geïnspireerd door dit boek en noemde het één van de belangrijkste boeken over succes van de afgelopen jaren.

Hoe economie de wereld kan redden

Gates noemde de twee schrijvers van Hoe economie de wereld kan redden “de slimste economen van het moment.” Om de weg naar succes te bereiken moet je de economie goed begrijpen. Daarom is dit boek een aanrader. Abhijit Banerjee en Esther Dufly leggen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit hoe macro-economie werkt en hoe dit uiteindelijk een positieve uitwerking kan hebben op de wereld. Na het lezen van dit boek begrijp jij waarom Gates het lezen van dit boek ziet als één van de stappen naar succes.

The Great Influenza

2020 was natuurlijk vooral het jaar van de coronacrisis. In The Great Influenze neemt schrijver John M. Barry je mee naar de griepepidemie van 1918. Succesvol worden boeken gaan vaak niet alleen maar over het heden, maar ook over het verleden. Gates heeft al eens aangegeven dat hij veel boeken over het verleden leest, om de toekomst beter te kunnen begrijpen. Dit is daar een goed voorbeeld van.

Factfulness

Eén van de stappen naar succes is het nemen van goede beslissingen. In het boek Factfulness legt arts en statisticus Hans Rosling uit dat de meeste mensen vooral beslissingen nemen op basis van emotie. Dit is een klassieker in de categorie succesvol worden boeken omdat Rosling precies aanreikt hoe je betere beslissingen kan maken. Gates beveelt naar eigen zeggen dit boek al aan sinds de dag dat het uitkwam.