fotoalbum

Een fotoboek maken via online software

Ondanks dat het al geruime tijd mogelijk is om online een fotoboek te maken, schrikt dit nog steeds mensen af. Dit komt omdat zij denken dat het moeilijk, ingewikkelde processen zijn, terwijl het tegenwoordig juist erg makkelijk is om online een fotoboek te maken. De fotoboek software die bedrijven gebruiken is tegenwoordig namelijk erg gebruiksvriendelijk! Er zijn dus geen excuses, lees snel verder voor tips als je je eigen fotoboek wil maken of, zoals de Fransen zeggen, créer un album photo.

Kies een interessant onderwerp voor je fotoboek

Traditionele onderwerpen zoals vakanties, verjaardagsfeestjes of bruiloften zijn altijd populair, maar vergeet niet dat dit lang niet alle onderwerpen zijn die leuk zijn voor het maken van een fotoboek! Laat juist jouw creativiteit het project inspireren. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een ​​fotoboek te maken dat is gewijd aan je hobby: sporten, schilderen, koken, mode… de lijst is lang en iedereen heeft andere interesses. 

Misschien ben jij wel dol op zonsopgangen. Omdat dan het aantal zonsopgang foto’s nog groot kan zijn, is het verstandig om de foto’s te ordenen in een fotoboek, bijvoorbeeld met de naam “Mijn collectie zonsopgangen”. Dit boek is een materialisatie van de mooiste momenten die zijn vastgelegd door jouw camera en de camera’s van de andere mensen die die momenten met jouw deelden. 

Tekst is belangrijk in een fotoboek

Profiteer van de ontwerpsjablonen die tekstvakken bevatten, zodat je korte opmerkingen of zelfs lange tekstblokken kunt toevoegen. Het kan gewoon een herinnering zijn aan waar en wanneer de foto is genomen of een verhaal gerelateerd aan de opname, of gewoon je gedachten, een soort “aantekeningen in de kantlijn”.

Tekst kan een geheugensteun zijn en een herinnering, net als de foto waar deze bij staat

Over enkele jaren zullen deze details uit je geheugen verdwijnen en zul je plezier beleven aan het herontdekken ervan. Sommige foto’s vertellen zelf een verhaal, maar het is altijd interessant om te weten wat er zich achter de schermen afspeelde. En als je samen met je dierbaren een fotoboek maakt, is het misschien een goed idee om samen de teksten te schrijven en verschillende visies op dezelfde momenten te delen. En een klein maar heel belangrijk detail: sla je tekst op in Word voordat je deze kopieert naar de pagina’s van je fotoboek. Dit voorkomt problemen als de computer plotseling vastloopt. Bovendien betekent het dat je de spelling kunt controleren voordat je tekst aan je boek toevoegt.

Beeldkwaliteit is essentieel voor een fotoboek

Het is beter om de tijd te besteden aan het bewerken van de foto’s voordat je ze afdrukt, in plaats van teleurgesteld te zijn over het resultaat. Licht, helderheid en contrast zijn enorm belangrijk en je kunt ze handmatig of zelfs automatisch aanpassen in bijna elke fotobewerkingssoftware, zoals Lightroom of Photoshop. Snijd de foto bij voor een betere compositie en vergeet niet de horizon recht te zetten! 

Details zijn belangrijker dan je denkt

Onder duizenden digitale foto’s lijken deze details misschien onbelangrijk, maar eenmaal afgedrukt in een fotoboek, zal elke foto worden tentoongesteld en een belangrijk onderdeel van het hele project worden. Als we een fotoboek van goede kwaliteit hebben, willen we het langzaam doornemen en aandacht besteden aan de details van elke foto, dus het bewerken van je foto’s is geen luxe maar een noodzaak als je besluit ze af te drukken!