Gezondheidseffecten toegeschreven aan koffie

Hoe (on)gezond is koffie nu eigenlijk?

Koffie is een van de meest populaire drankjes ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten koffie beschikbaar en koffiekenners beweren wel eens dat er meer soorten koffie bestaan dan dat er soorten wijn bestaan. Koffie bevat het stofje cafeïne, dit stofje heeft een stimulerende werking op onze alertheid, zorgt ervoor dat we ons minder vermoeid voelen of geeft ons soms simpelweg een oppepper als we die even nodig hebben.

Wat zeggen de gezondheidsexperts erover?

De meningen waren lange tijd verdeeld of koffie nu wel of niet bijdraagt aan je gezondheid. Nog niet zo lang geleden werd het door doktoren afgeraden om koffie te drinken. Het zou volgens hen kunnen leiden tot hartproblemen, hoge bloeddruk, slaapproblemen en hoofdpijn.

Vooral de kwaliteit van de koffie is van belang

Wetenschappers hebben in recenter onderzoek ontdekt dat met name de kwaliteit van de koffie en de manier waarop het word gezet, invloed heeft op hoe gezond het voor je is. Zo wordt bijvoorbeeld de hoge levensverwachting van inwoners van het Griekse eiland Ikaria door onderzoekers toegeschreven aan de typische Griekse koffie die men daar dagelijks nuttigt. Hun bloedwaarden bleken vergelijkbaar te zijn met de bloedwaarden van veel jongere mensen.

Gezondheidseffecten toegeschreven aan koffie

Uit onderzoek blijkt dat het nuttigen van enkele kopjes koffie per dag geen link heeft met een verhoogde kans op vroegtijdig sterven of het krijgen van hartproblemen. De onderzoekers geven wel aan dat koffie met mate genuttigd dient te worden en adviseren een maximum van vijf kopjes per dag. Koffie lijkt de kans op kanker en diabetes type II te verlagen. Ook blijkt uit enkele onderzoeken dat koffie de kans op het ontwikkelen van de Parkinson ziekte verkleint.

En de melk en suiker dan?

Het schijnt dat als je slechts een theelepeltje koffiemelk of suiker toevoegt, het drinken van dit kopje koffie nog steeds een positief effect heeft. Maar let dus wel op de hoeveelheid die je gebruikt. En bestel niet bij Starbucks een Caramel Frappucino met slagroom erop, deze bevat maar liefst een whopping 379 kcal!