queens gambit op netflix

The Queen’s Gambit: een goeie zet van Netflix

The Queen’s Gambit is één van de oudste schaakopeningen en de titel van de succesvolle Netflix-serie die het schaken in 2020 een boost in populariteit geeft. Het verhaal volgt het fictieve personage Beth Harmon, intrigerend gespeeld door Anya Taylor-Joy, dat als jong meisje al opvalt door haar talent voor schaken.

Gebaseerd op waarheid

Toch is niet de hele serie fictief. De makers hebben nauw samengewerkt met onder andere schaak(groot)meesters (Garri Kasparov) en gerenommeerde schaakleraren (Bruce Pandolfini). Hierdoor kan ook een schaakliefhebber de serie kijken zonder afgeleid te worden door een inadequate weergave van de gefilmde partijen. Behalve de ervaringsdeskundige adviezen worden meerdere non-fictieve gespeelde spellen in de serie nagespeeld. In één van de afleveringen wordt bijvoorbeeld een partij snelschaak gespeeld, waar de combinatie in het laatste spel verwijst naar de partij tussen Grootmeester Paul Morphy en Hertog Karel de Tweede en graaf Isouard de Vauvenargues, gespeeld in 1858 in Parijs.

https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI

Drugsverslaving en seksisme

Behalve de bijzondere weg van een jonge talentvolle schaakster belicht de serie nog twee componenten: Beth’s drugsverslaving en haar positie als vrouw binnen de schaakwereld. Als jong kind al in aanraking gekomen met het dagelijks gebruik van medicatie, zet dit zich voort tijdens haar partijen als jonge vrouw. Er zijn momenten waarop ze niet zonder haar pillen kan functioneren en in combinatie met drank is ze soms de weg helemaal kwijt.
De tweede ingewikkelde factor waar Beth mee te maken krijgt is seksisme. Een klein onderzoek doet uitwijzen dat ook vandaag de dag gemiddeld slechts 14% van de schaakspelers vrouw is. De serie speelt hierop in door de onderschatting en zelfs de belediging van de mannelijke spelers aan het adres van Beth Harmon niet ongemoeid te laten. Des te groter zijn de momenten van triomf wanneer onze hoofdrolspeelster de mannen te kijken zet met haar unieke manier van spelen. De serie is door deze benadering toch niet alleen een must-see voor vrouwen. De prachtige verfilming, vele schaakverwijzingen en de stoïcijnse, humoristische en aantrekkelijke Beth maken het tot een aanrader voor iedereen.