houtworm

Last van houtwormen? Zo kun je houtworm verwijderen

De naam houtworm komt niet geheel overeen met de diertjes die zich een weg in jouw hout hebben gebaand. Het ongedierte dat jou terroriseert, is namelijk de kever. Deze ondeugd heeft geen gereedschap nodig om zich in jouw hout te boren. Houtwormen zijn dus klein, maar zeker niet onschuldig. 

Van houtwerk naar werk aan hout

Houtworm is de verzamelnaam voor alle insectenlarven die van hout hun woonplaats hebben gemaakt. Met een afmeting van slechts 11 millimeter is de schade die ze aanrichten des te groter. Als jij last hebt van deze dansende onderkruipsels, dan heb je in de meeste gevallen te maken met de gewone of grote houtwormkever. Is er dan niets te doen aan deze ongenode gasten? Jazeker! Naast houtwormen verwijderen kan je met de juiste inzet aantasting voorkomen.

Hout behandelen

Hoe smakelijk deze houtwormen je hout ook vinden, je kunt voorkomen dat ze jouw interieur of constructie aantasten. Hout dat is bewerkt met lak of beits vinden de houtwormen niet aantrekkelijk. Zaak om jouw onbewerkte hout te lakken of beitsen en aantasting op deze manier te voorkomen.

Signalen houtwormen

Helaas is niet altijd met het blote oog te zien of je ongewenst bezoek hebt van de houtworm. Signalen die je wel kunt waarnemen zijn:

  • zaagsel of boormeel
  • gaatjes in je hout

De gaatjes die je ziet, zijn ontstaan door het uitvliegen van de houtworm. Weg is weg zou je zeggen, maar de volwassen kevers willen hun nageslacht zekerstellen en leggen eitjes in het hout. Hoe klein de gaatjes ook zijn, wees je ervan bewust dat ze op deze manier hele gangenstelsels produceren, die ten koste gaan van de stevigheid van jouw constructie.

Professionele hulp inschakelen

Zodra jij vaststelt dat je niet de enige bewoner van jouw woning bent, is het zaak om in actie te komen en houtwormen verwijderen tot jouw missie te maken. Je doet er goed aan dit aan professionals over te laten. Juist omdat ze met het blote oog niet te zien zijn, is houtwormen bestrijden een ware uitdaging.