Uit je bed springen nog voor de wekker gaat, een glas water wegtikken, een half uurtje hardlopen, hup onder de douche, een gezond ontbijt met een krantje erbij en om 08.00 fris en fruitig de deur uit. Klinkt dit je bekend in de oren of moet je er niet aan denken?
Uit onderzoek blijkt dat er grofweg drie verschillende typen mensen zijn: Ochtend, middag- en avondmensen. Zoals de naam al doet vermoeden gaan alle mensen het lekkerst op een bepaald moment van de dag. Hoe zit dat voor ochtend- en middagmensen? En wie van beide doet het beter in de westerse maatschappij?
De ochtendmens
Laten we eerst eens kijken naar de ochtendmens. Ongeveer 20% tot 30% van de mensen is ochtendmens. Deze mensen zijn in de ochtend super fit, maar worden gaandeweg de dag steeds duffer en beginnen in de avond te knikkebollen, waarna ze wel op tijd hun bed in moeten.
De ochtendmens kan nog meer uit zijn dag halen met een goede ochtendroutine. Zo’n routine heeft bijna iedereen: opstaan, een bak koffie, douchen.. Van deze automatische ochtendroutine een ‘miracle routine’ maken? Kies dan bewust voor activiteiten die goed voor je lichaam en geest zijn. Bekend met teveel koffie drinken? Neem dan beweging, een gezond ontbijt en koud afdouchen mee in je ochtend. Deze dingen zorgen ervoor dat je goed wakker wordt.
De middagmens
De middagmens drukt het liefst nog 10x op snooze voordat hij zijn bed uit komt. In de ochtend kan hij wel eens teveel koffie drinken, want zonder koffie wordt hij niet wakker. Hij piekt in de middag, zo tussen 12.00 en 18.00. De biologische klok van de middagmens staat het ‘best’ afgesteld, zij zijn fit als het licht is. Ongeveer de helft van de mensen is middagmens.
Wie doet het beter?
We weten inmiddels wat ochtendmensen- en middagmensen zijn. Maar, wie doet het beter?
De ochtendmens heeft het voordeel dat de westerse maatschappij is ingericht op ochtendmensen. Er wordt van ons verwacht dat we voor negen op het werk zijn, en dan moeten we ook al de kinderen naar de oppas gebracht hebben, en het oud papier bij de weg gezet. Eigenlijk staan de meeste mensen te vroeg op, waardoor ze slaaptekort opbouwen. Behalve de ochtendmens, die is helemaal in zijn element.
Waar de ochtendmens knalt bij die presentatie in de ochtend, heeft de middagmens voordeel bij sociale activiteiten in de avond. De middagmens kan langer opblijven en langer wakker blijven. Tijdens een wetenschappelijk onderzoek in Leiden, waar deelnemers 24 uur wakker moeten blijven, waren het de vroege vogels die als eerste opgaven.