vakantie met de auto

Met de auto naar het buitenland? Hier moet je op letten

Iedere zomer vertrekken er weer veel Nederlanders met de auto naar het buitenland. Vooral bestemmingen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië zijn behoorlijk populair. Met de auto op vakantie gaan heeft veel voordelen. Je bent ontzettend flexibel en kunt spontaan leuke excursies maken. Het is heerlijk om niet afhankelijk te hoeven zijn van taxi’s of openbaar vervoer en je hoeft ook niet diep in de buidel te tasten voor een huurauto. Ga je deze zomer met de auto naar het buitenland? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We zetten ze voor je op een rij. 

Verplichte spullen en regels

Het is belangrijk om je van tevoren goed in te lezen over het land van bestemming en de landen waar je doorheen moet reizen om deze bestemming te bereiken. Elk land heeft namelijk andere verkeersregels en andere verplichtingen. In sommige landen is het bijvoorbeeld verplicht om bepaalde spullen in je auto te hebben liggen. Denk aan een gevarendriehoek, reservewiel, EHBO-doos en alcoholtest. Je wilt op vakantie niet voor verrassingen komen te staan, dus zoek goed op welke regels er geleden en schaf benodigde items op tijd aan.

Houd er ook rekening mee dat in sommige Europese steden milieuzones zijn ingesteld. Dit betekent dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in de stad te mogen rijden. Soms heb je hiervoor een zogenoemde milieusticker nodig, die aantoont dat jouw auto aan de voorwaarden voor de milieuzone voldoet. 

Houd rekening met tol

Nederland kent geen tolwegen, maar in bepaalde Europese landen krijg je hier wel mee te maken, zoals in Frankrijk, Spanje en Italië. Op belangrijke doorgaande wegen moet je tol betalen om van de weg gebruik te mogen maken. Meestal kan je betalen met contant geld of met je creditcard. Wil je liever niet in de rij wachten? Schaf dan een speciale tolbadge aan. 

In enkele landen is het hebben van een zogenoemde tolvignet verplicht. Deze kan je online bestellen of aanschaffen bij tankstations in het buurland. Een tolvignet is vaak voor een bepaalde periode geldig. Heb je er eerder een aangeschaft? Controleer dan goed of deze nog geldig is. In onder andere Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië is de tolvignet op het moment verplicht.

Check je autoverzekering

Je weet nooit wat er staat te gebeuren als je met de auto de weg opgaat. Misschien kom je met pech langs de weg te staan of maak je een ongeluk. Dit kan uiteraard ook in het buitenland gebeuren. Controleer voor vertrek daarom goed of je Nederlandse autoverzekering ook in andere (Europese) landen geldig is. Langs de kant komen te staan op weg naar je vakantiebestemming is al hartstikke vervelend, maar het is nog vervelender als je ook nog eens voor de kosten moet opdraaien. Een autoverzekering vergelijken doe je gemakkelijk online en kan je veel geld besparen.