beter af met sterke drank

Volgens de wetenschap ben je beter af met sterke drank dan met bier

Heb je de keuze uit sterke drank of bier? Dan ben je misschien geneigd om voor bier te kiezen. Niet omdat je bier perse lekkerder vindt dan een glas whisky, maar omdat je denkt dat bier een ‘veiligere keuze’ is. Van bier word je immers een stuk minder snel dronken. Maar klopt deze denkwijze eigenlijk wel? Volgens wetenschappers van de Cambridge University niet! Hun wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je beter af bent met sterke drank dan met bier. En wij leggen je uit waarom.

Minder alcohol in je systeem

Eigenlijk is het heel simpel. Kijk maar eens rond in de kroeg. Daar vloeit het bier meestal rijkelijk. Waarom? Niet alleen omdat een koud pilsje er altijd wel in gaat, maar vooral omdat je er veel van kan drinken voordat je aangeschoten wordt. Van bier hebben we dan ook de neiging om grote hoeveelheden te drinken, terwijl we met sterke drank voorzichtiger zijn. We weten immers allemaal dat sterke drank (de naam zegt het al) er een stuk harder inslaat. En precies om die reden drinken we er vaak minder van. En het eindresultaat? Dat is dat je op een avond gevuld met bier een stuk meer alcohol binnen krijgt dan tijdens een avond waarop je voor whisky, rum of een andere sterke drank kiest!

Het is onderzocht

Dit klinkt niet alleen logisch, de wetenschappers van de Cambridge University kunnen het ook echt bewijzen met de resultaten van hun wetenschappelijke onderzoek. Hoe dit (ongetwijfeld gezellige) onderzoek uitgevoerd werd? Dat is drie onderzoeksgroepen flessen drank voor te zetten. De eerste groep kreeg een fles drank waarop stond aangegeven dat het alcoholpercentage superlaag was. De tweede groep kreeg een fles die laag in alcoholpercentage was en de laatste groep een fles met een hoog alcoholpercentage. De testpersonen dronken beduidend meer uit de fles met het superlage alcoholpercentage dan uit de fles met het hoge alcoholpercentage. Bewust én onbewust drinken we namelijk minder van sterke drank dan van bijvoorbeeld bier.

Heb je nog een reden nodig om voor sterke drank te kiezen? Je drinkt er niet alleen minder van, ook qua calorieën is sterke drank vaak een betere keus dan bier. Hoe dan ook, of je vanavond in de kroeg nu sterke drank of bier drinkt: wij raden je aan om er optimaal van te genieten (en met mate te drinken!). Proost!