apk voorbereiden

Zo bereid je je auto voor op de APK

Een autoverzekering, de wasstraat en de APK-keuring. We doen er alles aan om de auto in topconditie te houden. Wil je je auto voorbereiden op de APK, zodat hij er zonder moeite doorkomt? Gebruik dan deze handige checklist voor een APK zonder stress. 

  1. Check het oliepeil

Als je zelf het oliepeil checkt en eventueel bijvult, hoeft dat niet tijdens de APK te gebeuren. Dat scheelt weer geld. In het instructieboekje van je auto lees je welke olie geschikt is voor je auto en hoe je het zelf kunt bijvullen. Meer dan de peilstok aflezen is het eigenlijk niet.

  1. Vul de vloeistoffen bij

Zelf de reservoirs met koel- en ruitenvloeistof bijvullen, is een fluitje van een cent. Je weet of je dit bij moet vullen als de ruitenwissers niet vanzelf werken als je de ruitensproeier aanzet.  

  1. Kijk of de banden nog goed zijn

Bij de APK wordt er gekeken naar de bandenspanning, het profiel van je banden en of de banden geen beschadigingen hebben. Allemaal dingen die je zelf ook kunt doen. Meet de bandenspanning bij een tankstation en de profieldiepte met een speciale profieldieptemeter. Het profiel van een band moet minimaal 1,6 millimeter zijn. Zijn de banden aan vervanging toe? Laat ze dan vervangen voor de keuring. 

  1. Controleer de lampen

Loop een rondje om de auto en kijk of de koplampen, richtingaanwijzers, remlichten en achteruitrijlichten het doen. Vervang deze voor de APK als het nodig is. En leg altijd een splinternieuwe reservelamp in de achterbak van je auto. Als je wordt aangehouden omdat een lamp kapot is en je hebt geen reservelamp bij je, heb je zo een boete van €90 tot €140 aan je broek. 

  1. Test de waarschuwingslampjes

Controleer de oranje waarschuwingslampjes in je dashboard. Ze moeten aan- en weer uitgaan als je de auto start. Geen paniek als er een lampje blijft branden. Pak het instructieboekje van je auto erbij en kijk om welk lampje het gaat. 

Sluit een autoverzekering af

Of je auto nu wel of niet vlekkeloos door de APK is gekomen, zonder autoverzekering mag hij de weg niet op. Voldoet je huidige autoverzekering niet aan al je wensen? Kijk dan eens bij de autoverzekering van InShared. Zo weet je zeker dat je auto goed verzekerd is tegen een lage premie. Benieuwd wat je per maand kwijt bent? Hier kun je premie van je autoverzekering berekenen