De redenen dat een proteïne dieet zo effectief is

De redenen dat een proteïne dieet zo effectief is

Steeds meer mensen ontdekken proteïne dieet, ook wel eiwit dieet genoemd, als middel om af te vallen. Bij een dergelijk dieet eet je meer eiwitten en minder vetten en koolhydraten. Het eiwitdieet werkt zo goed om mee af te vallen, omdat eiwitten er voor zorgen dat je niet zo snel een hongergevoel krijgt. Daarnaast zit je sneller vol en blijft dat gevoel langer aanhouden. Hieronder bespreken we de voordelen van een proteïne dieet.

Waar zitten veel eiwitten in?

Bij een proteïne dieet ga je het grotendeel van je energie halen uit eiwitten. Daarom moet je natuurlijk zorgen dat je producten gaat eten die die eiwitten bevatten. Denk daarbij aan biefstuk, rosbief, kip, kalkoen, zeevruchten, forel, Griekse yoghurt, kwark, kaas, paneer. Ben je niet zo van het vlees en zuivel? Geen nood want proteïne vinden we ook in havermout, zilvervliesrijst, quinoa, spinazie, broccoli, spruiten, bloemkool en maïs. Maar ook in zaden, noten, bonen en peulvruchten.

Bij het proteïne dieet bevat je voeding dus vooral eiwitten en in mindere mate vetten en koolhydraten. Eiwitten zijn heel belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Je moet ze zien als de bouwstenen die je nodig hebt voor het opbouwen en onderhouden van je spieren, organen, zenuwen en huid. De cellen in je lichaam bestaan namelijk voor het grootste deel uit eiwitten. Deze houdt je gezond door veel eiwitten binnen te krijgen.

effectief proteïnedieet

Juiste balans in ons lichaam

Daarnaast zorgen ​die eiwitten voor de juiste balans van hormonen, neurotransmitters en enzymen in je lichaam. Waardoor ze een rol spelen bij het transport van energie en het reguleren van de vele processen in ons lichaam. Ga je ​een crash dieet volgen om af te vallen, dan merk je dat je vaak tekorten krijgt, omdat je bepaalde voeding niet of een stuk minder gaat eten. Gebruik je een proteïne dieet, dan weet je zeker dat je af kunt vallen terwijl je ook alle benodigde eiwitten binnenkrijgt die je nodig hebt. 

Een natuurlijke manier van eten

Een proteïnedieet is een heel natuurlijke manier van eten, die goed bij ons lichaam past. Je eet namelijk precies zo, zoals onze voorouders dat ook deden. Dat maakt dat het dieet goed vol te houden is en dat je naderhand heel gemakkelijk op het juiste gewicht kunt blijven.

Begin je net aan een eiwitdieet, dan moet je lichaam wennen aan deze manier van eten. Je schakelt namelijk over van voornamelijk koolhydraten naar het eten van eiwitten. Dit is een heel andere energiebron. Hierdoor gaat je lichaam tijdelijk meer calorieën verbranden. Het eten van eiwitten vermindert de eetlust. Hierdoor zit je snel vol en houdt dit gevoel ook langere tijd aan. Je zult dus automatisch minder behoefte hebben aan meer te gaan eten, waardoor de calorie inname daalt.

Een eiwitdieet werkt dus op twee manieren positief als je gewicht wilt verliezen. Als je eenmaal afgevallen bent en je doelen hebt behaald, kun je op deze manier prima blijven eten, want het helpt ook om daarna op gewicht te blijven.

De redenen dat een proteïnedieet zo effectief is

Eiwitten zijn opgebouwd uit delen die we aminozuren noemen. Deze zuren vormen langere of kortere ketens en kunnen samen complexe structuren vormen, de eiwitten. Sommige aminozuren maakt je lichaam zelf aan, maar andere niet. Dat zijn de essentiële aminozuren en die zul je via je voeding binnen moeten krijgen. Niet alleen is het belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen, maar ook dat het eiwitten van hoge kwaliteit zijn. Eiwitten van hoge kwaliteit bestaan uit verschillende aminozuren in de juiste verhouding. Ook dit zijn weer voornamelijk eiwitten uit bovengenoemde dierlijke producten.